Ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την καταστροφή στο Σαρωνικό.

Φωτογραφία αρχείου

»

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για την Ελλάδα, αντίστοιχα με αυτά που πήρε σε ανάλογες περιπτώσεις για άλλα Κράτη – Μέλη, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε οικολογικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στις ακτές της Αττικής από την πετρελαιοκηλίδα λόγω της βύθισης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Αναλυτικά η ερώτηση:
«Στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, στο δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» σημειώθηκε σοβαρό ατύχημα στην περιοχή του Σαρωνικού κόλπου έξω από την Σαλαμίνα. Από την διαρροή πετρελαίου, που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σοβαρή οικολογική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή.
Σε παρόμοια ατυχήματα του παρελθόντος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χορηγήσει ειδικές έκτακτες ενισχύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το Συμβούλιο είχε υιοθετήσει  στις 20 Δεκεμβρίου 2002 κανονισμό (2372/2002) με τον οποίο θεσπίζονται ειδικά μέτρα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η ρύπανση από το πετρελαιοφόρο “Prestige” στην Ισπανία για την αποζημίωση της ισπανικής αλιείας, οστρακοκαλλιέργειας και υδατοκαλλιέργειας.
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. - EUSF έχει χρηματοδοτήσει ως ειδικό τύπο μέτρου έκτακτης ανάγκης τον καθαρισμό μολυσμένων φυσικών ζωνών. Τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής έχουν ήδη αξιοποιηθεί με αναπροσανατολισμό των σχετικών κονδυλίων σε ανάλογες περιπτώσεις.
Ερωτάται η Επιτροπή:
-  Σκοπεύει να λάβει αντίστοιχα μέτρα για την Ελλάδα, όπως στο παρελθόν έχει πράξει σε άλλα Κράτη - Μέλη, για την ασφάλεια στη θάλασσα και τις επιπτώσεις από την διαρροή πετρελαίου όσον αφορά το περιβάλλον και την οικονομία στις πληγείσες περιοχές;».άλλα Κράτη - Μέλη, για την ασφάλεια στη θάλασσα και τις επιπτώσεις από την διαρροή
πετρελαίου όσον αφορά το περιβάλλον και την οικονομία στις πληγείσες περιοχές;
άλλα Κράτη - Μέλη, για την ασφάλεια στη θάλασσα και τις επιπτώσεις από την διαρροή
πετρελαίου όσον αφορά το περιβάλλον και την οικονομία στις πληγείσες περιοχές;
άλλα Κράτη - Μέλη, για την ασφάλεια στη θάλασσα και τις επιπτώσεις από την διαρροή
πετρελαίου όσον αφορά το περιβάλλον και την οικονομία στις πληγείσες περιοχές;
Από το Blogger.