Επίσκεψη της ΝΟΔΕ στις πυρόπληκτες περιοχές του δήμου ΠλατανιάΤην Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, κλιμάκιο της ΝΟΔΕ Χανίων επισκέφθηκε τις πυρόπληκτες περιοχές του δήμου Πλατανιά, παρουσία του δημάρχου Πλατανιά κ. Μαλανδράκη, του αντιδημάρχου κ.  Καλαϊτζάκη και του προέδρου της τοπικής κοινότητας κ. Τσιχλάκη. Εκτός από θαμνώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις, κάηκαν ελιές, καρποφόρα δέντρα, αμπέλια, ενώ σημαντική είναι και η απώλεια σε ζωϊκό κεφάλαιο της περιοχής.
Για το δήμο Πλατανιά, όπως και για την περιοχή του Αποκόρωνα, ζητάμε άμεσα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να επισκεφθεί την ευρύτερη περιοχή στο Κακόπετρο, καθώς έχει ήδη παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημέρα της πυρκαγιάς, όπως και κλιμάκιο από τα ΠΣΕΑ ώστε να εκτιμήσει και να καταγράψει τις ζημιές που υπέστησαν τα ελαιόδεντρα, αμπέλια και άλλα καρποφόρα δέντρα, με σκοπό να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες το συντομότερο δυνατόν.
Επίσης είναι απαραίτητη ή άμεση χρηματοδότηση από τη κυβέρνηση, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στην αγροτική και δημοτική οδοποιία, να γίνουν οι αναγκαίοι καθαρισμοί στα ρέματα, αλλά και όλες οι απαραίτητες επεμβάσεις για την αποφυγή δυσάρεστων προβλημάτων που μπορούν να δημιουργήσουν  πιθανές έντονες βροχοπτώσεις. 
Όπως επισήμανε  και ο δήμαρχος Πλατανιά είναι μείζονος σημασίας για την ταχύτερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη Κρήτη με εναέρια μέσα, η μόνιμη παρουσία ελικοπτέρου βαρέως τύπου Ericcson, το οποίο επιχειρησιακά είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το ελικόπτερο τύπου Kamov, που σταθμεύει στο αεροδρόμιο Χανίων

Από το Blogger.